Kondenzációs kémény

A koncentrikus égéstermék elvezetés és a kondenzációs kazánok fontos szerepet töltenek be a modern fűtésrendszerekben. Ezeknek a technológiáknak a megértése és alkalmazása segít hatékonyabbá és gazdaságosabbá tenni a fűtési rendszereket, miközben biztonságosabb környezetet teremt otthonainkban.

Koncentrikus égéstermék elvezetés

A turbós és kondenzációs kazánok zárt égésterű készülékek, gázüzemű berendezések.

Az égéstermék elvezetés két módon történhet:

  • Az egyik a koncentrikus elvezetés, cső a csőben rendszerrel. Ennek során -ahogyan a képi illusztráció is mutatja- a piros nyíllal jelölt csövön távozik az égéstermék, és a kék nyíllal jelölt csövön jut be a friss levegő.
  • A másik módszer a szétválasztott égéstermék elvezetés (kéménybélelés). Ebben az esetben a két cső két különböző irányban van kiépítve. Míg az égéstermék az egyik csövön keresztül a kémény-kürtőn át a szabadba távozik, addig a friss levegőt pl. az oldalfalról szívja be a kazán.

Fontos még megjegyezni, hogy mindkét esetben előzetesen hő- és áramlástechnikai méreteztetés szükséges, mivel ezt a szakhatóságok ( Kéményseprők, Gázművek) minden esetben kérik.

A tetőjárdáról sem szabad megfeledkezni, mert ha a kéményseprő nem tud a kémény tetejéhez eljutni, akkor nem tudja nyomás-próbázni a zárt égésterű kéményrendszert és nem lesz meg a kéményseprő szakvélemény.

Kondenzációs kazánokról bővebben

A kondenzációs kazán egyike a ma használatos, népszerű gázkazánoknak. Olyan gázzal működő berendezésről van szó, ami zárt égéstérrel rendelkezik. A zárt égéstérnek több előnye is van, az egyik legegyértelműbb az, hogy a működése közben nem szív el levegőt az adott helyiségből. Ez azt eredményezi, hogy nem alakulhat ki a szén-monoxid mérgezés veszélye.

A kondenzációs kazánok kiváló hatásfokkal rendelkeznek, gondos karbantartással pedig képesek hosszú ideig üzemelni, méghozzá gond nélkül! A kondenzációs kazánok működési elve a következő: a kazán a fűtési energiát az elégetett gázból nyeri, az égésterméket pedig kiengedi. A dolog érdekessége abban rejlik, hogy a keletkező füstgáz is felhasználásra kerül, mégpedig úgy, hogy a kazán lehűti azt, így megy végbe a kondenzáció; az így keletkező energiát pedig szintén fel tudja használni. Ez a készüléket is jobban kíméli, és gazdaságosabb működést is lehetővé tesz. A kondenzációs kazánok hatásfoka akár 110% is lehet!

Felkeltettük érdeklődését? Keressen minket megadott elérhetőségeinken, és tudjon meg többet a kondenzációs kazánokról!

Tudjon meg többet a kondenzációs kazánok felújításával kapcsolatos pályázatról!

Ahogy más berendezéseken, úgy a kondenzációs kazánokon is meglátszik az idő múlása, egyes darabok közülük pedig már rendkívül elavult műszaki paraméterekkel rendelkeznek, vagyis működtetésük nem túl gazdaságos. Szerencsére ahhoz, hogy az ingatlantulajdonosok lecserélhessék a kondenzációs kazánokat, nem kell mélyen a pénztárcájukba nyúlniuk, ugyanis az „Otthon melege” program keretein belül van lehetőség arra, hogy a kondenzációs kazánok felújítása megtörténjen.

A kondenzációs kazánok felújítására benyújtott pályázat kapcsán sok mindenre lesz szükség, a háromhavi fűtésszámla kivonattól kezdve az energetikai szakember írásos véleményéig kellenek azok a bizonyítékok, amelyek alátámasztják azt, hogy az ingatlantulajdonos jogosult a támogatásra. Mivel ennyi mindenre kell odafigyelni a kérelem benyújtása során, érdemes ezzel foglalkozó szakember közreműködését kérni, így biztos sikeres lesz a kazánok felújítására benyújtott pályázat.

Ha további kérdése lenne a kondenzációs kazánok felújításáról szóló pályázatokkal kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Itt a tél, még nincs késő kondenzációs kémény építéséhez!

Nyakunkon a tél, rohamléptekkel közeleg a hideg, már javában tart a fűtési szezon. Úgy gondolja, hogy nem tett meg mindent azért, hogy idén költséghatékony, biztonságos és megbízható módon fűthesse otthonát? Még nem késő változtatni!

Amennyiben gázkészüléke van, úgy érdemes a kéménnyel kapcsolatban is elgondolkozni. Nincs késő még a kondenzációs kémény építéséhez sem! A gázkészülékek is kémény rendszerrel működnek, ebből ráadásul több féle megoldás is szóba jöhet, ha még nincs meg a végleges. Az egyik lehetőség a kondenzációs kémény építése.

A kondenzációs kémény alapanyaga általában alumínium-pps cső, de lehet saválló acél és speciális műgyanta is. Készülhet egy vagy dupla csöves változatban is. Az utóbbi jellemzője, hogy külön cső készül a friss levegő bevezetésére és egy másik a fűtés elvezetésére. A kondenzációs kémény építése tehát hatékonyabb és egyben biztonságosabb is. Nem véletlen, hogy olyan gyakran alkalmazzák gázfűtéshez.

Ha érdekli a kondenzációs kéményépítés, ne halogassa, keressen fel minket bizalommal elérhetőségeinken és korszerűsíttesse fűtésrendszerét minél hamarabb!

Elérhetőségek

Ha bármilyen kérdése van a koncentrikus égéstermék elvezetéssel, kondenzációs kazánokkal vagy kondenzációs kéményekkel kapcsolatban, kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Szakértő csapatunk készséggel áll rendelkezésére, hogy segítsen Önnek megtalálni a legmegfelelőbb megoldást otthona fűtési rendszerének optimalizálására.

Kiss Ádám